Прес-центр15 липня 2024, 02:07

Тисячолітня історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави; тут було закладено фундамент державницьких традицій українців, звідси походить наш герб – Тризуб Володимира Великого, грошова одиниця та Київ, як політи

Хрещення Князем Київським Володимиром у 988 році Русі стало для нас цивілізаційним вибором. Саме  у день вшанування пам’яті видатного державотворця Князя Володимира Великого та у День Хрещення Київської Руси - України 15 липня встановлено День Української Державності. Цього дня вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

 

Державність є уособленням шляху нації до власної держави, ядром державності є воля до самовизначення, історичний досвід народу, його менталітет і правові традиції, а держава – це спосіб забезпечення і запорука існування та єдності нації. Ознаками успішної державності є, зокрема, ефективний державний апарат, боєздатне військо, система юридичних норм, міжнародне визнання держави та її правова ідентифікація у світі.

 

Україна нині як ніколи потребує сильної та ефективної держави, безперебійної та злагодженої роботи її інститутів. При цьому ми не маємо права та ніколи не відступимо від принципів демократичної і правової держави.

 

Історія українського державотворення нероздільно пов’язана із розвитком українського війська та національними військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України та інші силові структури, стримуючи агресора – російську федерацію, захищають суверенітет, незалежність та державність України та доводять, що українці – народ-родина, народ-військо, армія сміливих і незламних.

 

Реальність сьогодення та правдива історія спростовують міфи російської пропаганди, що начебто українці та росіяни – єдиний народ, а Україна як держава нібито має щось ідеологічно спільне з московією. Нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за нашу історію, національну незалежність та ідентичність. Правда в усі часи звучить голосніше за будь яку зброю, і правда у цій боротьбі за нами. Ментальну і духовну перемогу ми ве здобули, увесь світ це визнає. Перемога задля стійкого справедливого миру може бути лише одна – стовідсоткова безапеляційна перемога гуманізму над тиранією, демократії над тоталітаризмом, сторони, яка захищає свою свободу і незалежність, над стороною-агресором.

 

Україна обов’язково переможе!