Прес-центр19 жовтня 2023, 15:10

Топонімічні назви мають відтворювати цінності сучасної України

18 жовтня 2023 року під керівництвом заступниці начальника ЛОВА Катерини Безгинської пройшла обласна онлайн-нарада з питань виконання положень Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
До неї долучились представники Управління культури, національностей, релігій та туризму ОВА, місцевих та районних військових адміністрацій.
З 27 липня 2023 року набув чинності ЗУ «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Наразі приведення топонімів Луганщини у відповідність до Закону відтерміновується через окупацію, проте певні процедури треба проводити вже зараз, а саме: процес громадського обговорення перейменування.
На нараді було зазначено, що проведення консультацій із громадськістю дозволить обрати найбільш вдалий варіант назви, який відповідатиме запиту мешканців чи історичним особливостям місцевості. У разі виникнення спірних чи резонансних ситуацій можна проводити додаткові консультації.
Начальниця Північно – східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова провела для учасників наради презентацію «Регіональні особливості очищення публічного простору від символів російського імперського та комуністичного тоталітарного режимів», де торкнулась надзвичайно важливих питань виконання Закону.