Прес-центр27 грудня 2023, 11:12

Усі ми час від часу відчуваємо тривожність. Зазвичай хвилювання через певні події чи буденні клопоти триває недовго — від кількох хвилин до кількох днів. Але для деяких тривожність — це не просто напружений день чи занепокоєння.

Як наслідок тривалого стресу вона може тривати протягом тижнів, місяців і навіть років. Може переростати у тривожний розлад і заважати людині жити повноцінним життям.
Пам’ятаймо про це та поважаймо одне одного

Якщо ви чи ваші близькі страждаєте на постійну тривожність, спробуйте щоденні вправи й техніки для заспокоєння, перегляньте свій графік — переконайтеся, що достатньо відпочиваєте, повноцінно харчуєтеся, знаходите час для себе. Якщо вам не вдається подолати тривожність самотужки, не соромтеся звернутися до спеціаліста.
 

Довго не відповідає у чатах або ігнорує дзвінки? - це може свідчити про тривожний стан, а навала чатів чи купа дзвінків може лише посилювати відчуття.

Раптово змінює плани? - раптова хвиля тривоги може змусити людину скасувати плани в останню мить, і їй буде складно пояснити це тим, хто не мав такого досвіду

Уникає особистих зустрічей, віддаляється? - у вільний час людина з посиленою тривожністю може лишатися на самоті. Їй важко відвідувати заходи, зустрічатися з друзями чи колегами і вдавати, ніби все добре.

В розмові уникає зорового контакту? - це не завжди ознака неповаги чи байдужості. Людина з тривожністю часто уникає особистих контактів чи воліє, щоб на неї геть не звертали уваги. Тож розмова віч-на -віч і зоровий контакт можуть бути для неї некомфортними.

Чи навпаки, говорить без зупину. перебиває? - у стані тривожності буває важко контролювати емоції та думки, які рвуться назовні. А інколи людям настільки нестерпна тиша, яка виникає у розмові, що вони всіляко намагаються її заповнити