Прес-центр4 жовтня 2023, 09:10

Внутрішньо переміщені особи (далі - ВПО) мають можливість звільнитися в односторонньому порядку

У зв’язку з військовою агресією росії проти України багато працівників вирішили або ж були змушені звільнитись з тих чи інших причин. Однією з таких причин може бути, наприклад, те, що підприємство призупинило свою роботу, але ніяких документів працівнику не надало, або підприємство чи його керівники залишилися на тимчасово окупованій територіях. Що у такому випадку робити працівнику?
Згідно з приписами ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#n87 необхідно подати до Центру зайнятості за місцем проживання/перебування заяву на ім’я роботодавця. Датою припинення трудового договору є наступний день після подання такої заяви. Центр зайнятості за місцем проживання ВПО у день припинення трудового договору повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними).
У разі, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у територіальному органі центрального органу виконавчої влади на підконтрольній території до моменту деокупації. Після чого протягом 7 календарних днів даний орган повідомляє роботодавця;
територіальний орган Пенсійного фонду України;
територіальний орган Державної податкової служби.
Взята на облік ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без додаткових вимог.
До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.